Erasmus + KA1 “Bridges of Solidarity”: Γέφυρες αλληλεγγύης, μας ενώνουν ή μας χωρίζουν; Ανταλλαγή Νέων “Bridges of Solidarity”.

Προπαρασκευαστική Συνάντηση (APV)
Πάτρα, 5-7/04/ 2019.
Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων υλοποιεί και οργανώνει στην Πρωτεύουσα της Αχαΐας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Erasmus+, ΚΑ1,“BridgeS: BridgesofSolidarity”. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος διοργανώθηκε η Προπαρασκευαστική Συνάντηση (APV) στη Πάτρα από 5-7 Απριλίου 2019 των 7 αρχηγών των νέων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.
Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας που διανύουμε με εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην χώρα μας. Οι νέοι μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα! Προτάσεις, ιδέες για ευαισθητοποίηση των νέων της Ευρώπης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας.Οι νέοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης και μέσω εργαστηρίων τέχνης.
Θέμα του προγράμματος είναι η ενεργός συμμέτοχη των νέων σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, έτσι ώστε να αποκτήσουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, κοινωνικές , επικοινωνιακές αλλά και διαπροσωπικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν ως ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς ξενοφοβία, διακρίσεις και ρατσισμό, αλλά με αλληλεγγύη και ισότητα.
Βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η ενδυνάμωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων με δεξιότητες μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παιχνίδια ρόλων, δια δραστικά εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συγγραφείς, και εργαστήρια με θέμα:«Όλοι ίδιοι – όλοι είμαστε ενωμένοι» Μουσικής και χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας– Τ.Π.Ε. και Flashmob.
Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα Bridges of Solidarity συμμετέχουν νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Σερβία και τη Ρουμανία από αντίστοιχους Οργανισμούς νέων. Στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση στη Πάτρα, δόθηκε η ευκαιρία στους αρχηγούς από κάθε χώρα-εταίρο να πληροφορηθούν για το βασικό στόχο και τους σκοπούς της Ανταλλαγής Νέων που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στις 8-17 Ιουλίου 2019, για το πρόγραμμα της Ανταλλαγής Νέων, καθώς και τα οργανωτικά ζητήματα της Ανταλλαγής, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες νέοι να προετοιμαστούν κατάλληλα για αυτή. Οι αρχηγοί κάθε χώρας-εταίρου διαμόρφωσαν μαζί με τους αρχηγούς του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τις δραστηριότητες της Ανταλλαγής και βρήκαν λύση για όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διεξαγωγή της Ανταλλαγής των Νέων. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα επιλογής των κατάλληλων συμμετεχόντων νέων.
Όλοι οι συμμετέχοντες – και οι 7 αρχηγοί- Κυριακή Βαμβακά- Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Λυκούρας, MichaelaZabava, GloriaDei, YovanaPejoska, MohhammedAli- Dweik και ο YavuzSaglam. είχαν τη ευκαιρία να γευτούν τοπικές – ελληνικές γεύσεις σε ωραία και γραφικά εστιατόρια της περιοχής της Πάτρας και των Βραχνεΐκων.
Οι εθελοντές του Αχαϊκού Ινστιτούτου Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τράμπαρη, Ζήσης- Στυλιανός Τράμπαρης, Ορέστης Μαραζιώτης, Όμηρος Βασδάρης, Νικόλαος Αθανασόπουλος, Χάρης Γιαννόπουλος, και Αθανασία Παπαϊωάννου συνόδευσαν τους φιλοξενούμενους στις γραφικές και όμορφες πολιτιστικές γωνιές της Αχαϊκής πρωτεύουσας, στη Πάτρα.

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων υλοποιεί και οργανώνει στην Πρωτεύουσα της Αχαΐας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Erasmus+, ΚΑ1,“BridgeS: Bridges of Solidarity”απο 8 Ιουλίου μεχρι 17 Ιουλίου 2019. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος 39 νέοι απο Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία από αντίστοιχους Οργανισμούς νέων και με Έλληνες εθελοντές του Αχαικού Ινστιτούτου, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό στη Πάτρα.
Θέμα του προγράμματος: Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας που διανύουμε με εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην χώρα μας. Οι νέοι μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα! Προτάσεις, ιδέες για ευαισθητοποίηση των νέων της Ευρώπης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας.Οι νέοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης και μέσω εργαστηρίων τέχνης.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, έτσι ώστε να αποκτήσουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, κοινωνικές, επικοινωνιακές αλλά και διαπροσωπικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν ως ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς ξενοφοβία, διακρίσεις και ρατσισμό, αλλά με αλληλεγγύη και ισότητα.
Βασικός στόχος του προγράμματοςαποτελεί η ενδυνάμωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων με δεξιότητες μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παιχνίδια ρόλων, δια δραστικά εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συγγραφείς, και εργαστήρια Τέχνης με θέμα:«Όλοι ίδιοι – όλοι είμαστε ενωμένοι» Μουσικής και χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας– Τ.Π.Ε. και Flashmob.
Οι εθελοντές του Αχαϊκού Ινστιτούτου μας Μιχάλης Λυκούρας, Φίλιππος Πελεκούδας –Οικονόμου, Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τράμπαρη, Ζήσης- Στυλιανός Τράμπαρης, Ορέστης Μαραζιώτης, Όμηρος Βασδάρης, Νικόλαος Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Καούκης και η Τζώρτζια Παπαιωάννου μαζί με τους συνομήλικους τους νέους θα εργαστουν μαζι, θα γνωριστούν, θα τους γνωρίσουν στην όμορφη πόλη μας, την Πάτρα, θα γευτούν τις παραδοσιακές ελληνικές γευσεις μας, και θα περιηγηθούν τα στενά γραφικά δρομάκια της ευωδιαστής Ναυπάκτου καθως και της πανέμορφης Ζακύνθου μας.
Κατα την πρωτη ημερα ημέρα εργασιών, στις 9 Ιουλιου 2019, μετά την άφιξη τους στην Πάτρα, οι εργασίες του προγράμματος άρχισαν με ασκήσεις αλληλογνωριμίας, παρουσιάσεις με την μορφη Power Point για την διαπολυτισμικότητα και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που υπάρχουν και κατοικούν σήμερα στην Ευρώπη, και με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επικρατούν σε καθε λαό για καθε χωρα που συμμετείχε στο προτζεκτ αυτό. Ολοι οι νέοι χωρισμένοι σε ομάδες, παρουσίασαν τα αποτελέσματα, η κάθε ομάδα με τον δικό της τρόπο, αλλά και με χιούμορ, π.χ. με θεατρικα σκετς,παρουσιάσεις, κ.α.).Το απογευμα η Ευρωπαικη ομαδα συμμετειχε σε ομαδες εργασίας αναλογα με τα ενδιαφεροντα τους, Φωτογραφία και ΤΠΕ, Μουσική και χορός, Ζωγραφική και Flashmob, (photography and IT, Music and dance, Painting and Flashmob)για να προετοιμαστούν για τον τελικη παρουσιαση – εκδηλωση που θα πραγματοποιήσουν στις 16 Ιουνίου 2019, σεκεντρικο δρόμο στο κ,εντρο της Πατρας. Τέλος ακολούθησε αξιολόγηση όλων των δραστηριοτήτων της ημέρας και βόλτα στην παλιά πόλη και στο κάστρο της Πάτρας.
Την δευτερη ημερα του προγράμματος, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ολοι μαζι στο Επιμελητηριο γνωρισαμε και μελετήσαμε την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Η Μη κυβερνητικη Οργανωση ΠΡΑΞΙΣ, με τους εκπροσωπους της κ Θ, Παξινό, Ψυχολόγο και την κ. Βιβιαν Παναγοπύλου, Κοινωνική λειτουργο μας ενημερωσαν για τις δράσεις της ΠΡΑΞΙΣ οσον αφορα τα ανήλικα παιδια μεταναστων και προσφυγων, καθως και το πρωτότυπο προτζεκτ που διαθέτουν «Mobile School»,μια κινητή μονάδα για να ανακαλυπτουν τις δεξιοτητες και τα ταλέντα των προφγυγοπουλων και των Ρομα παιδιων και οχι μόνο, που δεν εχουν προσβαση στην συμβατική εκπαιδευση. Το διαδραστικο παιχνιδι που ακολούθησε μας εβαλε στην θεση και στην ψυχολογική κατασταση αυτων των παιδιών.
Η κ. Αμαλια Τράγκα, κοινωνιολογος από τον Κοινωνικο Τομέα του Δήμου της Πάτρας, μας ανελυσε το θεμα: ¨Ειμαστε διαφοερικοι- η ειμαστε ίσοι, όλοι ειμαστε άνθρωποι”. Οι νεοι μας χωρισμενοι σε ομάδες συμμετειχαν στην δραματοποιηση παιξιματος παιχνιδιών ρολων που ειχαν σχεση με ιστοριες προσφυγων και μεταναστων. Ο κ. Γιάννης Βλαχος , γεωλόγος, με το διαδρασικο του παιχνίδι εκανε ολλλα τα παιδια να συμμετεχουν , να διασκεδάσουν και να περσασουν μεσα απο μαθηση μη τυπικης εκπαιδευσης μυνηματα αλληλεγγυης και ανθρωπιας για τους μεταναστες και τους προσφυγγες.
Η Πεμπτη, 11 Ιουλίου 2019, ηταν γεματη απο εμπειριες πολεμου και τις συναισθηματικες εμπειριες απο βομβαρδισμους πολεμου και οως θα συμπεριφερινταν σε αναογολες πειστάσεις. Η ομάδα των Τουρκων, με εμπειρια πάνω σε αυτό το θεμα συμτονισε αυτην την ενοτητα.
Το μεσημερι της Πεμπτης 11 Ιουλιου, ο νεοεκλεγεις δημαρχος μας, μας δεχτηκε στο Δημαρχειο, και αντι αυτου, ο χαμογελαστος Αντιδημαρχος Παιδειας κ. Αθανασόπουλος μας υποδεχτηκε καλωσυνατα και ευγενικα, τονιζοντας τις ενεργειες του Δημου για τα σχολεία του Δήμου, τους νέους και τον αθλητισμο στην πόλη μας. Η εκπαιδευτικός απο την Πιζα της Ιταλιας, Katiuscia Pippi, ζήτησε να μαθει που θα νοικίασει ενα ποδηλατο για να γνωρισει την πόλη μας. Ο κ. Αντιδημαρχος επεσημανε την ελλειψη και υποδομης- ποδηλατοδρόμων και την ελλειψη ποδηλάτων σε αυτο το τομεα, υποσχεθηκε δε ότι συντομα θα υπαρχει συζητηση για αυτο το θέμα.
Οι εργασιες του Ευρωπαικου προγράμματος συνεχίστηκαν μέχρι τις 17 Ιουλιου 2019, και αναδείξαμε με εργαστηρια και δραστηριοτητες μη τυπικής μάθησης την αλληλλεγυη και τα ανθρωπινα δικαιωματα ολων των παιδιων του κοσμου!

Greek Volunteers comment on the project:
“Bridges of Solidarity”, a topic more up to date than ever before. The youngsters from 6 different countries of Europe participated actively in very interesting non-formal learning activities and art workshops and they had the opportunity to get sensitized for increasing solidarity in their countries. All the activities were magnificent, but I will never forget my conversations with youth from other European countries about issues requiring solidarity! The best moment of the Youth Exchange was the presentation of the art workshops in the center of our city, in which all the youngsters together inspired the citizens of Patras with solidarity using the moto “All the same – All united”. It was one of the best and the most interesting Erasmus+ Projects I have taken part in! Michail Lykouras
Το θέμα του προγράμματος “Bridges of Solidarity” (Γέφυρες Αλληλεγγύης) αποδείχτηκε όπως ήταν αναμενόμενο πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι νέοι από τις 6 χώρες της Ευρώπης συμμετέχοντας ενεργά σε πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εργαστήρια τέχνης μη τυπικής μάθησης είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στις χώρες τους. Οι δραστηριότητες καταπληκτικές και η ανταλλαγή απόψεων με νέους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πάνω σε θέματα αλληλεγγύης θα μου μείνουν αξέχαστες! Η πιο όμορφη στιγμή της ανταλλαγής νέων θεωρώ ότι ήταν η παρουσίαση των εργαστηρίων τέχνης στο κέντρο της πόλης μας, όπου όλοι μαζί οι νέοι ευαισθητοποίησαν τους κατοίκους της Πάτρας με το σύνθημα “All the same – All united” (Όλοι ίσοι – Όλοι ενωμένοι). Από τα ωραιότερα προγράμματα Erasmus+ που έχω λάβει μέρος! Μιχάλης Λυκούρας
The Youth Exchange_Bridges of Solidarity program I participated this summer was one incredipble experience that everyone should live at least once in their life. Through this program I advanced different kind of soft skills and it raised my awareness in the field of immigration. I realised that no matter how different we are with each other, we have so many things in common that connect us. Also, interacting with others in my age from different countries across Europe gave my the opportunity to broaden my horizons, while this gave me the chance to practice foreign languages. The organization of the program was excellent and complete and the transmission of the solidarity message was successfully accomplished.Omiros Vasdaris
Το προγραμμα Youth Exchange_Bridges of Solidarity το καλοκαιρι ηταν μια καταπληκτικη εμπειρια που ολοι πρεπει να ζησουν εστω και για μια φορα στην ζωη τους. Μεσα απο το προγραμμα ανεπτηξα διαφορες δεξιοτητες και ευεσθητοποιηθηκα πανω στο ζητημα του μεταναστευτικου. Διαπιστωσα πως οσο διαφορετικοι και να ειμαστε με τους αλλους λαους εχουμε τα πολλα κοινα πραγματα που μας εννωνουν. Επισης, η συναναστροφη με συνομιλικους μου απο διαφορες χωρες μου εδωσε να δυνατοτητα να διευρυνω τους οριζοντες μου. Η διοργανωση του προγραμματος ηταν ολοκληρωμενη και η διαδοση των μυνηματων αλληλεγγυης ηταν ευστοχη και πετυχημενη. Όμηρος Βασδάρης
The project “Bridges of Solidarity” in which I participated in Patras, my hometown was not my first Erasmus project but undoubtly it was one of the most important. This experience gave me so many skills that my personality was developed and I became a member of the Youth team of all Europe. All these were achieved via a lot of project activities which were art workshops, debates, discussions and interactive games. I came in touch with young people from all over Europe and these helped us to develop ourselves. All these activities took place under the summerlights of Patras, my favourite home city . This was an unforgettable experience which I wish I would live again.TRAMPARIS ZISIS
Το Project «Bridges of solidarity» στην γενέτειρα μου την Πάτρα, δεν ήταν το πρώτο Erasmus+ πρόγραμμά που συμμετείχα αλλά σίγουρα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά. Αυτή η εμπειρία εκτός του ότι με έκανε μέλος μιας ομάδας νέων από όλη την Ευρώπη ,κατάφερε και να με αναπτύξει προσωπικά. Αυτά επιτεύχθηκαν μέσα από τις πολλές δραστηριότητες του προγράμματος, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων καλλιτεχνικά εργαστήρια, συζητήσεις και δια δια δραστικά παιχνίδια. Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, και όλοι μαζί αναπτύξαμε ο καθένας την προσωπικότητα του. Όλα αυτά κάτω από τα καλοκαιρινά φώτα της αγαπημένης μου πόλης, της Πάτρας. Είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που εύχομαι να έχω την ευκαιρία να την ξαναζήσω. Tράμπαρης Ζήσης-Στυλιανός
My name is Ilectra Terzi, I am 17 years old and last summer I participated in the Bridges of Solidarity-Erasmus + KA1 Youth Exchange_Patras, Greece_2019 program. The Erasmus + program was an unforgettable experience for me! Throughout the program and through our day-to-day activities I have gained insights on human rights, humanity and the role that borders play in our lives! At the same time I made many new friends, exchanged views and ideas and improved my English! Overall, the program was organized so all the kids had a great time !! I would love to participate in a similar program in the future! ILEKTRA TERZI
Το όνομα μου είναι Ηλέκτρα Τερζή, είμαι 17 χρονών και το προηγούμενο καλοκαίρι συμμετείχα στο πρόγραμμα Bridges of Solidarity-Erasmus + KA1 Youth Exchange στην Πάτρα τον Ιούλιο του 2019. Το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για μένα ! Κατά την διάρκεια του προγράμματος και μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες απέκτησα γνώσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα , τον ανθρωπισμό και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σύνορα στην ζωή μας ! Παράλληλα έκανα πολλούς καινούργιους φίλους , αντάλλαξα απόψεις και ιδέες και βελτίωσα τα αγγλικά μου ! Γενικά το πρόγραμμα ήταν οργανωμένο με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να περάσουν πολύ ωραία!! Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω σε παρόμοιο πρόγραμμα στο μέλλον! HΛΕΚΤΡΑ ΤΕΡΖΗ
The project «Bridges of solidarity» which took place in the contect of Erasmus+ in Patras was, without a doubt, a very important and unforgettable experience for me. I got in touch with other cultures and had the chance to enhance my knowledges upon very important issues, understand the cultural diversity through art. We realised maturely and practically the problems that immmigrants face which enriched our feelings of empathy and solidarity. A life changing experience that i would like to repeat.TRAMPARI IOANNA
Το πρόγραμμα «Bridges of solidarity» που πραγματοποιηθηκε στα πλαισια του Erasmus+ στη Πάτρα ήταν αναμφίβολα μία αξέχαστη και σημαντική εμπειρία για εμένα. Ήρθα σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και είχα την ευκαιρία να εμπλουτισω τις γνωσεις μου πανω σε πολυ σημαντικα θεματα, να αντιληφθω την πολιτισμικη διαφρορετικοτητα μέσω της τέχνης. Συνειδητοποιησαμε με μια πιο ωριμη και πρακτικη σκεψη τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι μεταναστες το οποιο ενισχυσε συναισθηματα ενσυναισθησης και αλλυλεγγυης. Μια εμπειρια ζωης που θα ηθελα να ξανα ζησω.ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΑΜΠΑΡΗ
The whole project was an amazing experience. Through the project «Bridges of Solidarity» we came in touch with youths from Spain, Serbia, Italy, Turkey and Romania discussing about the values and ideas of Europe about solidarity and helping each other. Through daily tasks we came closer and talked between us and with the people of Patras about issues that concern refugees. Also through intercultural nights we learned about each others’ cultures. All in all, it was one of the best projects I have participated.KONSTANTINOS KAOUKIS
Το όλο πρόγραμμα ήταν μια φοβερή εμπειρία. Μέσω του προγράμματος «Bridges of Solidarity» ήρθαμε σε επαφή με νέους από την Ισπανία, Σερβία, Ιταλία, Τουρκία και Ρουμανία συζητώντας για τις αξίες και τις ιδέες της Ευρώπης σχετικά με την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων ήρθαμε πιο κοντά και συζητήσαμε και μεταξύ μας αλλά και με τον κόσμο της Πάτρας για ζητήματα που αφορούν τους πρόσφυγες. Επίσης μέσω των πολιτιστικών βραδιών μάθαμε για τις κουλτούρες των άλλων λαών. Εν τέλει ήταν ένα από τα καλύτερα προγράμματα που έχω συμμετάσχει.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΟΥΚΗΣ
Το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχα στο Erasmus+ πρόγραμμα με θέμα “Bridges of Solidarity” που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Σε αυτό το πρόγραμμα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καινούρια άτομα απο διάφορες χώρες τις Ευρώπης και να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις πάνω στο θέμα του προγράμματος και όχι μόνο. Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με δραστηριότητες που βοηθήσαν στην ανάπτυξη των κοινωνικων δεξιοτήτων, της φαντασίας και της ομαδικότητας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και δύο ημερήσιες εκδρομές στην Ναύπακτο και την Ζάκυνθο, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να δούμε και άλλα μέρη. Ήταν ένα φανταστικό πρόγραμμά που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Νεφέλη Τερζή
In the summer of 2019 Ι participated in the Erasmus + project “Bridges of Solidarity» , that took place at Patras. In this project I had the opportunity to meet new people from countries of Europe and to exchange ideas and views on the subject of the project and not only that. The program was full with activities that helped develop social skills, imagination and teamwork. There were also two day trips to Nafpaktos and Zante, so we had the chance to see other places. It was a fantastic program that has surpassed all expectations. Nefeli Terzi