Erasmus+ Professional Development Activity – Training Course «Training Youth Workers in Youth Employability» (2023-1-EL02-KA151-YOU-000121291)

27 September 2023 – 04 October 2023Selianitika, Greece

Το Αχαϊκό ινστιτούτο οργανώνει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA151-YOU, Professional Development Activity: «Training Youth Workers in Youth Employability», (2023-1-EL02-KA151-YOU-000121291), από 27/09- 04/10/2023, στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας. Στο πρόγραμμα συμμετάσχουν 9 Ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σερβία. Το πρόγραμμα στοχεύει να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές νέων (Youth Workers), ώστε να εκπαιδεύσουν νέους συνομηλίκους τους για την απασχολησιμότητα και την ανεργία των νέων. Αυτό το Έργο έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της μη τυπικής μάθησης μέσω της οποίας οι εκπαιδευτές νέων (Youth Workers) συνεισφέρουν με βάση τις ικανότητές τους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους για να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες στην ζωή και να ενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει:

  • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ομαδικό πνεύμα και θετική συμπεριφορά των εκπαιδευτών νέων (Youth Workers), ανταλλάσσοντας εμπειρίες, ιδέες και δημιουργώντας ποιοτικές συνεργασίες με Ευρωπαίους συνεργάτες.
  • Αμοιβαία συνεργασία σε μελλοντικά έργα στον τομέα της ένταξης νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία.
  • Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτών νέων (Youth Workers)  σχετικά με την κοινωνική ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες μέσω της μη τυπικής μάθησης, με θέμα την νεανική επιχειρηματικότητα.
  • Διεθνής συνεργασία μεταξύ έμπειρων – μη έμπειρων Οργανισμών και ατόμων αλλά και μεταξύ νέων – εκπαιδευτών νέων (Youth Workers) που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης των νέων με λιγότερες ευκαιρίες μέσω της κοινωνικής ένταξης. Στοχεύουμε να υποστηριχθούν οι νέοι  συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων κινητικότητας και να μην νιώθουν περιθωριοποιημένοι.
  • Θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για την ένταξη στο Erasmus+, στο πλαίσιο της διαπίστευσής μας, μέσα από αμοιβαία συνεργασία σε μελλοντικά έργα στον τομέα της ένταξης νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου οι 22 συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες-εργαστήρια μη τυπικής μάθησης με θέμα:

  • Εργαστήρια, σεμινάρια, και ομαδικές εργασίες και παιχνίδια μη τυπικής μάθησης ανάμεσα στους συμμετέχοντες νέους μας με τα εξής θέματα:  συμπλήρωση και καταγραφή του βιογραφικού σημειώματος (CV), παιχνίδια ρόλων, οργάνωση  επιτυχημένης συνέντευξης με εργοδότη, δημιουργία νεανικής επιχείρησης start up, δημοσιοποίηση και διαφήμιση της εταιρείας μέσω των κοινωνικών δικτύων, συνομιλία τους τοπικούς παράγοντες Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ποια μέτρα λαμβάνει το κράτος, οι τοπικές αρχές και οι ΜΚΟ προκειμένου να ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη των νέων με λιγότερες ικανότητες.
  • Πως τα προγράμματα Erasmus+ συμβάλλουν στην διαμόρφωση των ικανοτήτων και της δημιουργικής ανταγωνιστικότητας των νέων με λιγότερες ευκαιρίες προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στον σύγχρονο, απαιτητικό και συχνά ανταγωνιστικό κοινωνικό ιστό.

Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στο πρόγραμμα αυτό, η επίσκεψη-παρουσία στα Σελιανίτικα η παρουσία  του δημάρχου Αιγιαλείας, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος συνομίλησε μαζί μας, μας ευχήθηκε και φωτογραφήθηκε μαζί μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Σάββατο 30/09/2023, πολιτιστική επίσκεψη στην πόλη της Ναυπάκτου, διαμορφώνοντας συγχρόνως δραστηριότητες ενεργούς συμμετοχής εντός της πόλης και συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ναυμαχίας του Lepanto.

Επίσκεψη στο Μουσείο Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο, επίσκεψη γευσιγνωσίας οίνου στην Οινοποιία ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ Α.Ε. Ρούβαλη, την Δευτέρα 02 Οκτώβρη 2023, για να δούμε από πρώτο χέρι την τοπική οικονομία και τα τοπικά προϊόντα της Αιγιαλείας.

Η αναχώρηση των συμμετεχόντων  γεμάτη από εμπειρίες και όμορφες στιγμές από Ελλάδα και Αιγιάλεια είναι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 04 Οκτωβρίου 2023.

Μέσα στη δίνη των αυτοδιοικητικών εκλογών, εμείς στο γραφικό θέρετρο στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας, υλοποιήσαμε το Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα Erasmus+ 151–YOU «Training Youth Workers in Youth Employability», (2023-1-EL02-KA151-YOU-000121291), με 23 συμμετέχοντες από 9 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σερβία).

Το θέμα μας ήταν: «Training Youth Workers in Youth Employability» και σκοπός μας ήταν να εκπαιδεύσουμε τους Youth Workers, τους εκπαιδευτές νέων σχετικά με την ανεργία των νέων, την απασχολησιμότητα και πως θα εφοδιάσουμε τους νέους μας, ιδιαίτερα αυτούς με λιγότερες ευκαιρίες τη ζωή, ώστε να αποκτήσουν εφόδια, δεξιότητας και γνώση για να πετύχουν στην επαγγελματική τους ζωή, και να χτίσουν την καριέρα τους ως οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι πολίτες. Μέσω αυτού του έργου, η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων θα μετριάσει τα κοινωνικά προβλήματα ενσωμάτωσης, συμβάλλοντας στη συνοχή της κοινωνίας και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι νέοι μας θα βελτιώσουν επιχειρηματικές δεξιότητες μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης για να αντιμετωπίσουν την ανεργία, απέκτησαν επίσης πολύτιμες δεξιότητες ζωής και διεθνή εμπειρία που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν προσωπικά, επαγγελματικά και να πετύχουν στη σημερινή αγορά εργασίας.

Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της δυνατότητας αναζήτησης εργασίας ή την διάλυση των εμποδίων στους νέους που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη συνάντηση αυτή στα Σελιανίτικα, συμμετείχαν 22 εκπαιδευτές νέων (Youth Workers) ή άτομα που ασχολούνται με εκπαίδευση νέων, από τις ανωτέρω χώρες, από 27 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2023.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 9 Ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σερβία. Αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  αφορά το «άνοιγμα» σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες, την προώθηση της διαφορετικότητας, του διαπολιτισμικού και δια θρησκευτικού διαλόγου, των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και έργα που ενισχύουν την κριτική σκέψη, την αίσθηση πρωτοβουλίας από νέοι άνθρωποι. Επίσης, εκπαιδεύει  νέους που εργάζονται για νέους (Youth Workers) με τις δεξιότητες και τις μεθόδους που απαιτούνται για τη μεταφορά των κοινών θεμελιωδών αξιών της κοινωνίας μας, ειδικά σε νέους που δυσκολεύονται να τις προσεγγίσουν.

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες- ανάμεσα τους και τέσσερις Αχαιοί φοιτητές-έλαβαν μέρος σε εργαστήρια, παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις με καταιγισμό ιδεών (brain storming), energizers, και ασκήσεις σε ομάδες εργασίας. Βεβαίως και πολιτιστικές επισκέψεις σε Μουσεία στη Πάτρα και Αίγιο, επίσκεψη στο Οινοποιείο Ρούβαλη στον Σελινούντα Αιγίου με την ανάλογη οινογνωσία καθώς και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Χάρη Κόκκινο, ιδρυτή της εταιρείας start up FAEC Company. Πετύχαμε να μεταδώσουμε τον Ελληνικό πολιτισμό μας και την Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία!

Γνώμες της Ελληνικής ομάδας:

  • Μιχάλης Λυκούρας:Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια (Training Courses) και σε Δραστηριότητες Επαγγελματικής Ανάπτυξης (Professional Development Activities) που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ αποτελούν πάντα μία πολύ καλή ευκαιρία για επέκταση των γνώσεων γύρω από θέματα που απασχολούν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Έτσι και στην περίπτωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου KA151 Erasmus+“Training Youth Workers in Youth Employability”, που διοργανώθηκε από το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στα Σελιανίτικα Αιγιάλειας Αχαΐας, στο χρονικό διάστημα 27 Σεπτεμβρίου 2023 έως 4 Οκτωβρίου 2023, στο οποίο είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω, αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη και για την ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων των νέων για την καταπολέμησή της. Ειδικότερα, μέσα από το εκπαιδευτικό σεμινάριο ενίσχυσα ακόμα περισσότερο τις επικοινωνιακές, κοινωνικές, οργανωτικές, δημιουργικές και ψηφιακές μου δεξιότητες μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, ενώ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλα άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας (youth workers)από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σερβία) και να μάθω περισσότερα για τους πολιτισμούς τους. Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η ανάπτυξη νέων μεθόδων μη τυπικής εκπαίδευσης σχετικών με την ανεργία και την επιχειρηματικότητα των νέων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία σε μελλοντικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, δράσεις ή ανταλλαγές νέων (Youth Exchanges). Τέλος, από το εκπαιδευτικό σεμινάριο αυτό δε θα μπορούσα να ξεχάσω τις φιλίες που δημιούργησα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και το ευχάριστο κλίμα συνεργασίας σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου!
  • Απόστολος Μανίκας: Κατά την περίοδο από τις 27 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, είχα το προνόμιο να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus KA151, με προσέγγιση στην “Κατάρτιση Εργαζομένων Νέων στην Απασχόληση των Νέων”. Αυτό το πρόγραμμα, που φιλοξενήθηκε στα Σελιανίτικα της Αχαΐας, παρείχε μια μοναδική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Κατά τη διάρκειά του, οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στις κρίσιμες πτυχές της απασχόλησης των νέων, τονίζοντας τόσο τις απαραίτητες μαλακές δεξιότητες που απαιτούνται για επιτυχή είσοδο στον χώρο εργασίας όσο και τις ευρύτερες δεξιότητες. Εξέτασαν επίσης τις δεξιότητες και τις τάσεις κάθε συμμετέχοντα, προσπαθώντας να εντοπίσουν πεδία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Εκτός από τις θεωρητικές συζητήσεις, συμμετείχαμε ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου παιχνιδιού, του brainstorming, της δημιουργίας ομάδων και της δημιουργίας βίντεο, πράγμα που εμπλούτισε την κατανόησή μας για το θέμα και μας επέτρεψε να αναπτύξουμε τα δικά μας εργαστήρια. Αυτή η εμπειρία μου άφησε ενα ανεξίτηλο σημάδι, όχι μόνο όσον αφορά την επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και μέσω τον δυνατό δεσμο φιλίας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ανυπομονώ για την πιθανότητα μελλοντικών ευκαιριών ανάλογων προγραμμάτων.
  • Ελενη Αρμακόλα: Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου συμμετείχα στο πρόγραμμα Erasmus KA151 “Training Youth Workers in Youth Employability “.Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία κατά την οποία απέκτησα μια καλύτερη εικόνα των δεξιοτήτων που χρειάζονται για την είσοδο στον εργασιακό χώρο όπως η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος καθώς και γνώσεις σχετικά με την δημιουργία μιας επιχείρησης. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα Σελιανίτικα Αχαΐας και καθ’ όλη την διάρκειά του συζητήσαμε για την νεανική απασχολησιμότητα και πιο συγκεκριμένα ανά χώρα, τις ήπιες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κανείς κατά την είσοδό του στον εργασιακό χώρο καθώς και δεξιότητες που χρειάζονται σε διάφορες περιστάσεις της ζωής αλλά και στον χώρο εργασίας. Μας γεννήθηκαν απορίες για τις δεξιότητες και τις κλίσεις που διαθέτει ο καθένας καθώς και τις δεξιότητες που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι εργαζόμενοι και μέντορες. Βέβαια πέρα από τις συζητήσεις και το θεωρητικό πλαίσιο ασχοληθήκαμε και με διάφορες δραστηριότητες που συνέβαλαν στην προσέγγιση του θέματος μέσα από μορφές τέχνης. Η ανάπτυξη άτυπων μορφών μάθησης όπως το παιχνίδι ρόλων, ο καταιγισμός ιδεών, η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος , η δημιουργία βίντεο/ διαφήμισης μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολλαπλές πτυχές του θέματος και να δημιουργήσουμε τα δικά μας workshop . Προσωπικά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus ήταν μια αξέχαστη εμπειρία κατά την οποία αποκόμισα πολλά!. Οι μοναδικοί άνθρωποι, που πλέον τους αποκαλώ φίλους, τα workshop και οι δράσεις θα με βοηθήσουν στο επαγγελματικό μου μέλλον. Ελπίζω να έχω μια ευκαιρία σαν αυτήν στο μέλλον!
Please follow and like us: